Tarra = Tjänstehund !
I helgen på Tarra 18 månaders dag har han klarat Tjänstehunds certprov för Försvarsmakts hund !

TJH (HV) Flatterhaft Brun Utan Sol
 
Från fredag till söndag har vi varit på militäranläggningen I19 med Tarra på certprov för försvarsmaktshundar. Vilket betyder att Tarra kommer att vara tjänstehund i förband tillsammans med hundförare och husse Magnus. Dom ska genomföra övningar, utbildningar för att vara förbereda på eventuella krig. Och eftersök på försvunna personer.
Certprovet innehåller:  
Mottagning/hantering -  här ska hunden klara okända människor och hantering av dessa för att senare kunna jobba i militärtjänst var man ska åka fordon som bandvagn m.m = Inga problem för Tarra
 
 Bastjänst - kontrollera hundarnas förmåga att slappna av i basmiljö, hundarna ska kunnas avhämtas, utfodras m.m av olika militärer. Tarra fick bo i en koja tillsammans med andra hundar under provet var ägarna ej hade tillträde. = Inga problem för Tarra, lite läskigt med alla stora Schäfrar och rottis hanar ;)
 
Spårprov med patrullering och spårupptag - Tarra ska patrullera i råterräng upp emot 150 m och ta upp ett spår och markera och följa sedan ta det lungt i 5 minuter och på order fortsätta spåra i 1,5 km och hitta 3 föremål och ett slut. Föremål är metall, trä, plast och textil. = Tarra hade fint upptag och alla föremål !
 
Bevakningsprov - Stillastående bevakning under 1 timme på stridslinje med alla hundar på provet i MÖRKER. Här ska Tarra markera och visa om det är ljud eller vind som Hundföraren ska kunna läsa sin hund och ge tecken till gruppen "kontrollanterna" = Inga problem för Tarra
 
Patrullering - Här ska Tarra patrullera i 1 km lång råterräng var 1 ljud och 1 vind från människa kommer vilket gör att hunden ska visa var hunden hittar detta och förare ska kunna läsa hunden och markera till gruppen "kontrollantera" även visa ev. spårövergångar som faktiskt Tarra hittade ! = Godkänd med både vind och ljud ! Tarra hade störning av familj som grillade korv brevid patrullstigen ! så dubbla ljud och vind vart det ;)

  Bilden är Tarras inträdes prov i april !
Hunden ska vara minst 18 månader så Tarra klarade sig precis vilket är inte vanligt att provhundarna är så unga .....
 
Och Tarra klarade detta utan anmärkningar ! med en mycket duktig hundförare och husse Magnus ! Dom båda fick beröm :)
 
Matte fanns såklart med under provet och var figurant och spårläggare åt dom andra hundarna.
11 hundar startade men 8 vart godkända ! var av några fick göra omprov på vissa moment men inte Tarra som fixade allt på första försöket !
 
Tjänstehund Försvarmakten Tarra , låter härligt och vi är så jäkla stolta !!!!
Finaste titeln man kan få för man gör faktiskt en insats !
 

Klassvinst !

Tarra har gjort det !!!

På debuten har Lilla Brun tagit 1:a pris i lydnadsklass 1 !! med klassvinst av 9 st :)Kvällstävling i Jokkmokk 2011 10 07

Tarra fixade tävlingen fast det var stökigt på platsligg !!:) men han ligger kvar ! Wow !
Planen var 1:an gick på hade bara halvbelysning ! så gissa om det var svårt att koncentrera sig och kallt och riktigt blåsigt ! och 17 mån Tarra såg lite skuggor början på linförigheten så lite poäng åkte av men sen var det mycket fina betyg :)
Men det gick ! Jippi !! 

*******
Känns kul att Tarra har fixat lydnads 1:an redan och Godkänd Appell spår i höst ! med lite jakt oxå  ;)
Vad ska 2012 bringa med denna herre när han har blivit mognare ?!*********************************************************************Sigge har har militär vecka med Husse och han sköter sig bra ! :)Sigge åker bandvagn och munkorg är obligatorisk då för hundarna !
Undra om någon är rädd för Sigges pussar ;)

******
Sätter in artikel som finns på hemvänet.se om Sigges eftersök :)

Hunden som hittade mannen och några ur eftersöket

Eftersök i Muddus nationalpark

Söndagen den 25. September kallades 3. Hvbevplut i Jokkmokk ut. Dessutom deltog hemvärnssoldater och hundar från andra enheter i bataljonen.
En man från Västerås hade försvunnit i Muddus nationalpark. Polis och fjällräddningen hade fått larmet på onsdagen, men då eftersökningarna på marken och från luften var resultatlösa kallades hemvärnet in.
En styrka hemvärnssoldater med ett flertal hundar insattes i sökandet. Efter ca 2 timmar så hittades mannens utrustning och strax därefter gjordes den tråkiga upptäckten av den då avlidne mannen.
Vi får tacka de medverkande soldaterna och hundarna för dess insats.
Vid tangentbordet Stig Lindberg

Skarpt eftersök


Då har vi varit på Skarpt eftersök med plutonen !
Sigge med lillebror Tarra gjorde ett grymt jobb i nationalparken efter vandraren som varit försvunnen i 4 dygn ! Lugn och sansat jobbade grabbarna med sin pluton och matte och husse "hundförare" vi fick gåshud att se våran bruna grabbar jobba igenom väglöst land och Sigge träff på föremål och sedan ta upp vitringar av vandraren tillsammans med Tarra som jobbade ot...roligt bra för vara 17 mån, fina frisök m.m en blivande tjänstehund ?!.... det får framtiden utvisa.
Tyvärr när vi kom fram med hundarna hade mannen dött och troligen något dygn före ....... !
Så grabbarna hade inga färska legor att jobba på ..... Men skönt att få avsluta med att hitta han oavsett tillstånd !


Innan vi varit inkallade så hade helikopter med värmekameror,polis med hundar, fjällräddare varit i samma område men inte hittat något.

Vi är otroligt stolta att ha så duktiga hundar och Sigge fick MYCKET beröm av polis, hundförare, militär och många kramar av dom :)
Och Plutonen var otroligt stolta och meddelade att dom var i deras pluton ;)

Tack Helena Sandström För denna helt enorma arbetskille som visat att "Inget är omöjligt" när man heter Sigge = "TJH SVCH LP Ewokes Christmas Gift "


RSS 2.0