Björnprov och viltspårsprov!


Loke 30 år gammal och väger ca 400kg!

Familjen har varit på Svenska Vita älghundars årsträff som i år var i Junsele djurpark!
Och det vimmlade av vita hundar under 4 dagar! och en brun flat:)
Under dessa dagar hade man möjlighet att gå björnprov vilket innebär att man släpper hunden in i ett hägn var hunden möter bla Loke och två björn honor som väger ca 100 kg och är 4 år.

Det är ett nätgaller mellan hundarna och björnarna...... och här bedömer man hundens mod, skall, kontakt med björn m.m max poäng är 50 och för godkänd är 40 provet pågår i 10 minuter, så hamnar man vid 30 poäng var det inte dåligt vilket våran kille wille gjorde. Efter provet var det många besvikna miner på gubbarna några hamnade vid 10-15 poäng.

Av 100 st hundar provat i hägnet är endast 15 % godkända! så lätt är det inte... och som djurparksdomaren Bengt sa "man tror vad för hund man har i kopplet men utfallet brukar vara annat".
 Detta är bild från djurparks visningen.


Grabbarna lämnar hägnet och Wille är lite trött!

Provet för oss är en positiv upplevelse för vi visste inte hur Wille skulle reagera på ett björn prov, men våran vita blixten verkar inte vara rädd för björn men  visar ändå respekt...
Wille är aldrig utsatt för något arrangerat björnmöte tidigare, många av hundarna på provdagarna som var 27 st hade antigen gått permobjörnen eller detta prov tidigare.
Av dessa hundar var det 5 st hundar som var godkända högsta poängen var 44 som vann och den hanen kom från Sverige. Deltagare kom från Sverige , Finland och Norge.


Tyvärr har jag inte så bra bilder pga. det var träd, gräs och sly i hägnet och en brant backe mot björnarna och de hundar som Wille  vågade vara nära gallret hade man dåligt för att fota, vilket var faktiskt inte så givet att hundarna vågade... många höll sig på avstånd uppe på backen just ovanför.

Första kvällen vi kom till Junsele var Sigge med på promenad och vi gick förbi detta hägn ovetande att björnar var brevid denna bilväg, Morsan märkte på Sigge att nosen gick på högtryck och började dra i kopplet mot gallret ca 10 meter, även Wille visade intresse då märker morsan att något brunt kommer rusande mot oss och Sigge blir tokigt och det rinner från munnen fragla drar ut morsan mot gräsdike och gallret och Sigge visar ingen rädsla.....
Hundarna börjar ta ton och vi inser att kanske man ska gå därifrån innan någon ser oss ifall vi ej får göra björntest själv!!!! :) vilket Sigge verkar klara utmärkt.
Tyvärr får denna helg vita älghundar endast göra annars hade morsan provat med Sigge oxå så vi får boka en Sigge tid !:)

************************************************************

Under helgen har vi även genomfört viltspårsprov vilket Wille och morsan gått! och blivit
GODKÄNDA !
Morsan är riktigt stolt över Wille....


Här är det i spårstarten morsan visar Wille var det börjar!

Sedan var det full fart på spårningen "vita blixten".......han är snabb men spårningen gick bra, fast vi hade färska älgspår som gjorde Wille lite hetare än vanligt när vi spårade.
Wille och Sigge är verkligen olika individer att spåra med så det gäller att lära sig att läsa dom men nyttigt som förare.

På årsmiddagen fick Lönntorpets Brutus "Wille" ett litet pris! och så klart ska han ha en rosett !

"Coola grabbar på camping"

Dessa dagar fick verkligen inte Sigge stå i fokus som spårkung utan lill prinsen Wille.
  
Dagarna var roliga där Wille fick vara den som skulle jobba och stå i fokus! vilket Sigge behöver känna ibland.
Men nu är det hårdräning för Sigge vi har inbokade tävlingar/prov i schemat och så tjänstehund !!!! 
Sommarlovet börjar vara slut ......
********

TACK Katarina och Bosse med Viggo, Acke och Brum för otroligt roligt och trevligt sällskap!
Vi får göra om det  igen...
Och GRATTIS igen Snygg Acke till godkänd viltspårsprov och ett bra björntest ! det gjorde ni bra du och Wille.


// Wille & SIgge

Kommentarer
Postat av: Hanna o Märta

GRATTIS WILLE till godkänt viltspårsprov, bra jobbat!!



Verkar himla spännande det där med björnprov, kul att se vad man egentligen har för hund i snöret... Jag kommer aldrig glömma Märtas mentalbeskrivning, jag trodde aldrig att jag hade en sådan hund. Beskrivaren sade "Med denna hund behöver du aldrig vara rädd när du är ute och går ensam mörka kvällar", hon var faktiskt riktigt imponerad av Märta! Men jag trodde aldrig att Märta skulle "försvara" mig eller att hon öht kunde skälla på det sättet.



För att vara första gången Wille träffar på björnar så förstår jag att ni måste vara väldigt nöjda med honom! Nästa gång blir ni godkända.. Förresten, vad fin Wille har blivit nu när han lagt på sig några kilo, en riktigt snygging! :)



Sköt om Er allihopa! Märta skickar några pussar till sin pojkvän och undrar om hon fått konkurrens nu när Wille har träffat en annan tjej??

2009-07-22 @ 22:15:14
Postat av: Per-Kaare Holdal

Gratulerer med godkjent bjørnprov og gjennomfört viltspårsprov ! Takk for hilsen til Embla, Willes halvsøster!

2009-07-31 @ 11:31:32
URL: http://www.holdal.no/embla

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0